Fietsdiefstal 600 miljoen euro schade

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 550.000 fietsen gestolen. Per dag ongeveer 1.500. In 2018 zijn er van de ruim 68.000 geregistreerde fietsdiefstallen (via aangifte bij de politie) maar zo’n 2.500 opgehelderd, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.

Behalve dat een gestolen fiets enorm vervelend is voor de eigenaar, loopt ook de financiële schade van fietsdiefstal inmiddels enorm op. Dure en elektrische modellen zijn voor recreatie heel populair, maar ook in toenemende mate als duurzaam alternatief in het woonwerkverkeer. Wij merken dat dieven het vooral gemunt hebben op e-bikes, bakfietsen en racefietsen. Daardoor kost fietsdiefstal onze samenleving inmiddels al 600 miljoen euro per jaar.

Mobiele Bendes

In Nederland zijn bendes actief die van gemeente naar gemeente trekken en een spoor van ellende achterlaten. Van inbraken in (vracht)auto’s, woningen en bedrijven tot zakkenrollen, straatroven, heling, oplichting en identiteitsfraude. Allemaal vergrijpen die een grote impact kunnen hebben op burgers (zogenoemde High Impact Crimes) en de samenleving ondermijnen. Wanneer dit stelselmatig gebeurt en er wordt samengewerkt door daders die internationaal actief zijn, is er sprake van mobiel banditisme.

Lees het complete item op de website van “Het CCV”


S.A.F.E. Nederland

De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) is een onafhankelijke stichting die zich inzet om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen, de aangiftebereidheid te verhogen en de economische en sociale schade terug te dringen. Volgens SAFE hebben de overheid, de industrie, verzekeraars, maatschappelijke organisaties en de kennisinstellingen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om fietsdiefstal te voorkomen en te bestrijden. De Stichting ziet het als haar taak om deze partijen met elkaar te verbinden, samenwerking te faciliteren en te stimuleren, vroegtijdig trends te signaleren, en thema’s te agenderen. De website Safenederland.nl helpt daarbij.

 

Neem een kijkje op de website van S.A.F.E. Nederland

Een fiets kopen voor een te lage prijs? weet waar je aan begint.

Je bent strafbaar als jij gestolen spullen koopt terwijl je had kunnen bedenken dat ze gestolen zijn. Dit noemen we heling. Er zijn verschillende vormen van heling namelijk schuld- , opzet- en gewoonteheling.

Schuldheling is wanneer je een product koopt, bezit of verkoopt waarvan je het vermoeden hebt dat het gestolen is. Hier staat een gevangenisstraf van ten hoogste één jaar op of een geldboete van maximaal €87.000.

Bij opzetheling weet je dat het om een gestolen goed gaat en hier loopt de gevangenisstraf zelfs op tot maximaal vier jaar of een geldboete van maximaal € 87.000.

Bij gewoonteheling koop of verkoop je vaker producten waarvan je weet dat ze zijn gestolen. Het is zeg maar een gewoonte maken van opzetheling. Hier staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op of een geldboete van maximaal € 87.000.

 

Controleer spullen en vind meer informatie op de website van Stopheling

Centrum Fietsdiefstal

Het Centrum Fietsdiefstal informeert, activeert en ondersteunt (lokale) partijen die fietsdiefstal willen aanpakken.

Het Centrum Fietsdiefstal is begin 2008 opgericht door onderstaande samenwerkende partners. Het centrum is ondergebracht bij Stichting Aanpak Fiets- en Fiets- en E-Bikediefstal (S.A.F.E.) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Voor het Centrum Fietsdiefstal werken 2 mensen die worden gefaciliteerd door hun achterliggende organisaties.

Sinds de oprichting van het Centrum Fietsdiefstal nam het aantal gestolen fietsen af van 735.000 naar 500.000. Sinds 2016 is er echter wel een toename zichtbaar van gestolen elektrische fietsen.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website van Centrum Fietsdiefstal